ד”ר מרטין לותר קינג ג’וניור אמר ב-1963, “אדם אינו מודד את גדולתו ברגעי נחמה, אלא ברגעים של שינוי ומחלוקת”. אמירה זו נבונה, בלשון המעטה, ורלוונטית בכל הנוגע למצב היחסים בין הקהילה האפרו-אמריקאית לקהילה היהודית בהווה.
כיום, על רקע האמירות וההתנהגות האנטישמית של המוזיקאי ״Ye״ (לשעבר קניה ווסט), יום מרטין לותר קינג ג’וניור הלאומי שצוין בשבוע שעבר סיפק הזדמנות מכרעת להתעלות מעבר לאתגרים והמחלוקות של תקופתנו כדי להתמקד במה שמאחד את שתי הקהילות, ולא רק במה שמגדיל את השסע ביניהן.
בתחילת דצמבר, יחד עם הסוכנות היהודית, קבוצה מגוונת של 15 מנהלי מחנות קיץ ישראלים מהיוזמה ״מחנות קיץ ישראל״ ביקרה בעיר אטלנטה, ארה״ב. היה קשה לפספס את משמעות האירוע כאשר מנהלים ישראלים עמדו מול ביתו של ד״ר קינג, ושוחחו עם שומר הפארק הלאומי המעוטר מרטי סמית’. הוא התייחס לכל מה שמשותף לאפרו-אמריקאים ולישראלים ויהודים אמריקאים, החל מערכי המשפחה והקהילה החזקים, דרך מוסר העבודה והמוטיבציה להתקדם ולהצליח ועד לתחושת האחריות האינדיבידואלית והקולקטיבית כאחד.
כאנשי חינוך בלתי פורמליים בישראל, הביקור בעיר אטלנטה היא חוויה ייחודית אך גם מוכרת במידה מסוימת. התחלנו להבין את המשמעות של חיי היהודים בארה״ב כמיעוט, שבוחר להתחבר לזהותם היהודית ולמדינת ישראל, ואיך היסטורית, יהודים אמריקאים הצליחו להתחבר ולהזדהות עם הקהילות האפרו-אמריקאיות. סביר להניח שהרבה ישראלים בכלל לא היו מודעים למציאות הזאת. מעבר לכך, הגענו למסקנה שבדומה לטיפוח וקידום היחסים בין הקהילה האפרו-אמריקאית ליהודים בתקופה של מחלוקת ועלייה באנטישמיות, המשימה של איחוד וליכוד כלל העם היהודי היא אף פעם לא קלה, במיוחד במציאות שבה יהדות התפוצות מתרחקת מישראל בקצב אדיר. זו בדיוק הסיבה שהסוכנות היהודית ו״מחנות קיץ ישראל״ בחרו לשתף פעולה בתכנית הזאת, הכוללת גם את המסע החשוב לאטלנטה.
הסוכנות היהודית פועלת כגוף המגשר בין החברה הישראלית ליהדות התפוצות על ידי קידום עקרון העמיות היהודית – ולכן היה טבעי עבורנו לשתף פעולה עם ״מחנות קיץ ישראל״, שייסדה שונה גודמן במטרה להביא מצוינות צפון אמריקאית לישראל, בפורמט ישראלי מותאם, ולקדם את תחום מחנות הקיץ בישראל. יחד, אנחנו שואפים לחשוף ישראלים ליהדות התפוצות וכן גם לחשוף את יהדות התפוצות לישראל. אנחנו סבורים שהדרך הנכונה ביותר ליישם את השאיפה הזאת היא באמצעות מערכות יחסים הדדיות ומשמעותיות בין יהודים בישראל ובעולם, באמצעות תכנים ותהליכים חינוכיים ממוקדי ערכים ושותפות.
במהלך המסע שלנו באטלנטה, מנהלי מחנות הקיץ הישראלים בראשות אנשי צוות בכירים בסוכנות היהודית העמיקו את תפיסתם בנושאים המרכזיים המעצבים את חיי יהודי צפון אמריקה, תוך הרחבת הידע המקצועי שלהם בתחום מחנות הקיץ האמריקאים. לאורך התהליך, שוחחנו כיצד ניתן לכלול ולקדם, באמצעות מחנות הקיץ, את ערך העמיות היהודית – באופן שיהיה רלוונטי לצעירים ישראלים. התכנית כוללת מפגשי למידה והעשרה בישראל, טיול חינוכי לקהילה היהודית באטלנטה והשתתפות ב”כנס אסיפת המנהיגים” בשיתוף הקרן למחנות קיץ יהודיות.
ההיכרות עם הקהילה היהודית באטלנטה, והחשיפה למטרות והחששות בנושא יחסי ארה”ב-ישראל, ברמה קולקטיבית ואינדיבידואלית כאחד, הייתה חוויה חשובה, רלוונטית ומלמדת עבור כלל המשתתפים. פגשנו קהילה ייחודית, חמה, מגוונת ומקבלת, בראשות הפדרציה היהודית של אטלנטה והקונסוליה הכללית של ישראל לדרום מזרח ארה”ב, שפתחו בפנינו את מוסדותיהם ובתיהם האישיים.
בסופו של דבר, המסע שלנו לאטלנטה היה הרבה יותר מרק טיול בארה״ב. בזמן שבו החברה שלנו מקוטבת מתמיד, חזרנו לארץ מלאים בתקווה ונחושים לפעול ביחד כעם יהודי מאוחד. כאנשי חינוך, יש לנו כעת את הרצון והכלים ליצור חוויות חינוכיות בלתי פורמליות ומשמעותיות עבור ישראלים המיישמות את הצעדים המכריעים הן לבניית חברה ישראלית טובה יותר והן לחיזוק העם היהודי בעולם.
המאמר נכתב על ידי שלי קידר, מנהלת היחידה לחיבור העם היהודי בסוכנות היהודית לישראל